Det er vigtigt at vælge den rigtige virksomhedstype
Når du planlægger at starte virksomhed er det ekstremt vigtigt at vælge den virksomhedstype eller selskabsform, der passer bedst til den situation du er i og til formålet med virksomheden.
To virksomhedstyper
Der findes i Danmark som udgangspunkt to virksomhedstyper og og to selskabsformer, du kan vælge imellem, når du skal starte egen virksomhed. Den springende punkt mellem de forskellige valgmuligheder er at ejerne i en privat virksomhed hæfter personligt, mens ejerne i et selskab blot hæfter for indskuddet. Desuden er er en række andre punkter, hvor de to muligheder afviger fra hinanden.
De to mest populære virksomhedstyper er en enkeltmandsvirksomhed og et interessentselskab, mens de to mest populære selskabsformer er anpartsselskab og aktieselskab. Der er fordel og ulemper ved de forskellige muligheder, så det vigtig er at vælge form ud fra et velovervejet grundlag.
Fordele ved enkeltmandsvirksomhed
Hvis du vil starte et personlig virksomhed, hvor økonomien er hængt op på din private økonomi kan du vælge en enkelmandsvirksomhed eller et interessentselskab, hvor i er to eller flere personer. I en enkeltmandsvirksomhed er der ingen krav til startkapital, der er få regnskabskrav, ingen krav til offentliggørelse af regnskabet, og ingen krav til at have en direktion og en bestyrelse. Du bliver beskaffen som en del af din almindelige beskatning, og du hæfte naturligvis ubegrænset i forhold til dine dispositioner.
Fordele ved et interessantselskab
Den helt store fordel ved at leve et interessentselskab i forhold til til at lave en enkeltsmandsvirksomhed er at der kan være fler ejere af et interessentselskab. Og ejerne kan både være privatpersoner eller selskaber. Også her er det begrænset krav til regnskab og til ledelse plus at der køres efter almindelig beskatning.
Fordele ved et anpartsselskab
Et anpartsselskab er et kapitalsselskab, det forkortes Aps, og kan have en eller flere ejere. Den store fordel ved et Aps er at ejerne har begrænset hæfte, til gengæld skal der stilles med minimum 40.000 kroner i selskabskapital. Et indskud der kan være i kontanter eller andre værdier.
Økonomien i selskabet er ikke forbundet med ejernes private formuer. Endnu en fordel er, at det er en anerkendt selskabsform, der kan hjælpe med at åbne døre. Ulempen er, at der er visse krav til stiftelsesdokumenter, til forsikringer og så skal man være bevidst om at regnskabet skal offentliggøres og indsendes til erhvervsstyrelsen.
Fordele ved et aktieselskab
Er aktieselskab defineres, som et anpartsselskab også gøres, som en selvstændig jurist enhed. Altså ejerne hæfter ikke med deres personlige formue, men den kapital, der er skudt ind i selskabet. Der skal stilles med minimum kr. 400.000 i kapital, og der skal udarbejdes vedtægter, ejerbog og stiftelsesdokumenter. Regnskabet skal offentliggøre og sendes til erhvervsstyrelsen. De store fordele ved et aktieselskab er at det er en meget anerkendt virksomhedsform,. Desuden er det let at overdrage til andre ejere. I et aktieselskab er der desuden krav til at der både skal være en direktion og en bestyrelse eller evt. et tilsynsråd. En bestyrelse skal sikre at selskabets overordnede strategi varetages og der skal udarbejdes årsrapport.
Dette skal du også være opmærksom på, når du vælger virksomheds- eller selskabstype.